Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Velikonoční ostrov neboli Pupek světa

Velikonoční ostrov leží 3 780 km na západ od chilského pobřeží uprostřed Tichého oceánu, je sopečného původu a rozkládá se na 180 kilometrech čtverečních. Návštěvníci zde najdou azurové moře, báječné pláže, palmy, horký vzduch a řadu tajemných úkazů.

Velikonoční ostrov se španělsky jmenuje Isla de Páscua a polynésky Rapa Nui. Jak nesmírně důležitý byl pro své obyvatele, však naznačuje jeho nejpoetičtější název: Te Pito o Te Henua, neboli Pupek světa. Pupek světa, bičovaný větry a vodami Tichého oceánu, na kterém vznikla jedna z nejpodivuhodnějších kultur světa.

Objevitelem Velikonočního ostrova se stal o Velikonocích roku 1722 holandský admirál Jacob Roggeveen, který uviděl uprostřed nekonečných vod Tichého oceánu šedivé skály a pobřeží plné prapodivných vysokých postav vytesaných ze sopečného kamene. Ale už před 1 500 lety se zde patrně vylodili Polynésané.

Nejvýchodnější z polynéských ostrovů patří k Chile od roku 1888. Proslavil se především svými gigantickými sochami Moai, které jsou dědictvím po Polynésanech a s tajuplným úsměvem zarputile skrývají svá tajemství. Sochy jsou největší atrakcí i záhadou ostrova. Jsou vysoké 4 až 10 metrů, jejich hmotnost se pohybuje většinou kolem 20 tun, největší sochy však váží i 90 tun.

Další záhadou Velikonočního ostrova jsou piktografické záznamy na destičkách rong-rongo, které se vědcům dosud nepodařilo rozluštit. Návštěvníky okouzlí krátery, jeskyně, pláže, panenská příroda a především tajemný duch Velikonočního ostrova.

Celý ostrov je jedním velikým muzeem pod otevřeným nebem. Každý jeho kout skrývá tajemství dob dávno zapomenutých. Pokladem ostrova jsou obrovské kamenné sochy lemující pobřeží, dodnes kolem nich existuje řada nevyřešených otazníků. Ať už popadané, nebo hrdě se tyčící nad útesy oceánu, jsou to právě ony, které na tento opuštěný kousek země přitahují mnohé turisty, cestovatele i vědce.

Zajímavosti tady ponechala i příroda, bez povšimnutí nemohou zůstat ani místní kulturní tradice. Kromě toho všeho ostrov nabízí relaxaci v příjemném subtropickém podnebí. Velikonoční ostrov v současné době podléhá chilskému námořnictvu a spravuje ho guvernér. Ačkoliv je od jihoamerického kontinentu vzdálen téměř 4 000 km, je považován za součást regionu Valparaíso.

Ostrované jsou přátelští a rádi se s vámi dají do řeči. Nechybí jim temperament a taktéž hudbu a rytmus mají v krvi. Shlédnout vystoupení místní taneční skupiny je opravdovým zážitkem. Pomalovaní a nazdobení tanečníci v zajímavých tradičních kostýmech nechávají při tanci za doprovodu rytmické hudby ožívat prastaré legendy. Tapati Festival je od roku 1975 každoročně pro obyvatele ostrova velkou událostí. Původně byl festival slavností hudby, písní a poezie, dnes hrají hlavní roli vedle domorodého tance a zpěvu též různé soutěže, průvod a volba královny ostrova.

Zajímavá místa
- správní vesnice Hanga Roa s několika ahu a moai
- obřadní vesnice Orongo s petroglyfy Ptačího muže
- kráter sopky Rano Kau
- Ahu Vinapu s rozvalenými zbytky pukao
- Ahu Vaihu s povalenými moai
- Ahu Tongariki s největším počtem stojících moai na ostrově
- kráter Rano Raraku s lomem, kde se moai tesaly
- Ahu Te Pito Te Kura s 10metrovou, nejvyšší vztyčenou, moai
- Ahu Ature Huki, kterou experimnetálně vztyčil Heyrdahl
- sedm stojících moai Ahu Nau Nau
- moai na Ahu Akivi, neobvykle obrácených k moři
- Ahu Tepehu, nápadně podobná inckým zdem v Peru

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 909 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko